CIGANKE KAO PROROČICE

05 Maj 2021

45886312_10217958185805421_2447189605535973376_o (1)

Ciganke kao Proročice

(Milošević, 2012) piše da kod Roma, u magijska verovanja i rituale posebno su uključene žene. Za Cigane teško je razdvojiti svetovni od duhovnog života. Većina Ciganki proriče sudbinu i vračanje su veštine kojima vladaju. Po verovanju, proročice padaju u trans i stupaju u kontakt sa onostranim bićima. Božanstvo ili duh koji je ušao u proročicu, putem njenog tela, uspeva da komunicira sa narodom, i šalje informacije koje su u korist naroda sa kojim komunicira. Proročica ulazi i pada u duboki trans, tražeći prave magijske reči koje će razrešiti situaciju, obaveštava (Milošević, 2012). Da bi vračanje uspelo, mora znati da reči izgovara ispravnim redosledom i tom prilikom koristi stari romski jezik. Za potrebe svoje okoline vračare obavljaju razne rituale. Ciganske gatare za ljude van svog plemena samo gataju, bajaju samo za sudbinu svog plemena. Za korist svog naroda bajanje ne naplaćuje, dok za gatanje traži nadoknadu. Ritualima i amajlijama, gatare mogu uticati na povlačenju bolesti i povratku sreće. Svastika-kukasti krst, jedan je od najstarijih simbola Sunca, povezan s drevnim vedskim vrhovnim bogom Sunca Surjom. Kukasti krst je najčešći simbol u tetovaži Cigana. Romkinje ukrašavaju svoje telo tetovažama koje imaju dublje značenje od same dekoracije. Veruje se da tetovirane slike nose i na drugi svet, i svako pleme nosi specifične oznake, piše Milošević, 2012.


"GYPSY MAGIC-Curse"

Digital Art-Photography

PicsArt_06-23-10.38.01

CIGANSKA MAGIJA

Ciganska Magija

(Magija, 2020) Prema tvrdjenju “Svetu Vidovitih” poreklo ciganske magije I do današnjeg dana ostala je duboko sakrivena I ukorenjena u samom Romskom narodu. Romi su narod koji je rasprostranjen svuda po svetu, I kroz vekove su bez teritorije I svoje zemlje.

Ono što je poznato jeste da ciganska magija važi za jednu od najjačih u svetu, posle vlaške magije. Sam mit i magijski rituali ostali su i žive samo među samim Romima. „Svet Vidovitih“ piše da po verovanju Roma neko od njihovih Božanstva ili Bogova odabira odredjenu osobu koja će se roditi, dobiti sposobnost ili nadljudske darove. Ovaj dogadjaj se navodno dešava u transu ili snu, gde sama osoba dobija saopštenje od odredjenog entiteta da je predodredjena za dar koji dobija.

(Anon , 2020) Po predanju Anona, Romkinje su od davnina bile poznate kao vračalice, proročice i nepravazidjane bajalice. Znanje o magijskim ritualima ostali su tajna i duboko skrvena u tradiciji samih Roma, koja se prenosi generacijski sa kolena na koleno.

Izabrana osoba svoj status stiče uplivom više sile. Po njihovom verovanju, odabrana žena ili devojka spava sa određenim duhom i time joj prenosi i ona prima nadnaravne veštine. Kada se probudi ili vrati iz transa, žena polako shvata šta joj se dogodilo opažajući neke promene oko sebe, piše Anon, 2020. Žena u početku krije dok ne bude sigurna kako je postala Šamanka, i kada bude posve sigurna Odabrana žena javno saopšti ostalima članovima svoje čerge,piše Anon,2020.

Od davnina se zna da je ciganska magije najjača i da pored hodže i derviša najbolje mogu skinuti upravo one same. Po romskom verovanju, kada žena zlog pogleda gleda nekog lepog muškarca, „može mu naškoditi od očiju“ ili „pojede ga očima“, piše Anon, 2020. Najviše čime se bave su : ciganska ljubavna magija, ciganske bajalice i imaju jaka verovanja u razna bića i životinje.

Za Rome priroda je najveći pokretač iz koje crpe svoju životnu energiju. Pošto nemaju svoje oltare, za njih groblja, raskrsnice i razna druga mesta predstavljaju njihova mesta za rituale, piše „Svet Vidovitih“.


PROROČICE

Darkness

"darkness"

DIGITAL ART-PHOTOGRAPHY

Proročice

Po rečima (Milošević, 2012) proročišta ili orakli- oracles (etimologija od latinskog glagola orare-govoriti) u drevnoj Grčkoj ali i u mnogim kulturama bila su mesta poštovanja kulta bogova, pre i posle ovog perioda. Prorok-prophet , što na grčkom znači prevodilac ili glasnogovornik bogova, predstavljao je neku vrstu božanskog komunikacionog kanala uz pomoć koga je božanstvo slalo poruke čovečanstvu. Žene proročice su prorokovale i bogovi su kroz nju kazivali svoju volju. Uglavnom je muškarac tumačio šifrovane poruke koje je proročica izgovarala. Interesantna činjenica je to da u mnogim religijama žena je prenosila reč bogova. U hrišćanstvu se glas božiji često tumači kao ženski princip. Proročke reči su bile sredstvo kojim su istina i mudrost stizale do čoveka. Proročice su imale značajan i poseban društveni značaj. Proročica mogla je predstavljati boginju ali bi i boginja mogla predstavljati proročicu. S obzirom na to da su često igrale odlučujuću ulogu i usmeravale sudbinu pojedinca i društva, proročice su morale biti žene velike mudrosti i znanja. Metode prorokovanja su se razlikovala od usmenih prorokovanja, bacanja kocki, spuštanjem zakačenog ogledala o konopac u bunar i žrtvovanju životinja. Zadatak proročica je bio da odgovaraju na sve vrste pitanja o događajima iz privatnog i državnog života, savetovanju i usmeravanju ka istini i ispravnom postupanju, piše Milošević 2012. Za čin prorokovanja proročica je morala biti pročišćena, najverovatnije postom i seksualnom apstinecijom. Gas koji je izvirao iz vode ili zemljine pukotine, mirisao je na slatki parfem koji je proročice dovodio u stanje transa. Isparenja su bila ključna za uvođenje u izmenjeno stanje svesti pomoću kog je proročica mogla otkrivati božje sudbine i planove. U stanju transa, proročica bi izgovara i sricala zagonetne reči.

Po završenoj seansi, proročica bila bi iscrpljena „kao trkač posle trke ili plesač posle ekstatičnog plesa“, piše Milošević, 2012.

"witch"

OIL PAINTING

IMG_20200706_081911

MUSIC VIDEO

TANJA*WITCH

MUSIC VIDEO

Pisac i urednica stranice:

Tanja Pljukavac

Fresh Posts Every Day

Don't Miss Anything