Detinjstvo i odnos Marine Abramović i njene majke

18 Maj 2021

Dizajn: Art Studio TANJA*WITCH

Pisac i urednica: Tanja Pljukavac (Jovanović)

Moć nad nasiljem

San

„Sanjam taj san koji se ponavlja, kako ubijam svoju majku. Ona vidi kako ljubim nekog dečka. Onda me odvuče od njega. Hvata me za kosu i baca na pod. Pritom se histerično smeje. Gledam je i shvatam da je luda. Ona se smeje i gleda me, a ja shvatam da pokušava da mi kaže kako će to ludilo preći na mene i da ću ja biti luda. Vrlo često me je hvatala za kosu i bacala na pod“, kaže Marina Abramović, piše (Fišer, 2019) str.85.

SNOVI ILI VIZIJA?

ZMIJA

“Noć pre mog rođenja, moja majka je sanjala da je rodila ogromnu zmiju. Sutradan, dok je predsedavala partijskom sastanku, pukao joj je vodenjak. Nije htela da prekine sastanak, već je ostala do kraja: tek onda je otišla u bolnicu”, piše (Abramović, 2016) str. 12.

"toxic bond"

digital art-photography

PerformansMarinispašavaživot!

Po predanju (Fišer, 2019) performans Marini spašava život. Marinin san otkriva realnost, u želji da sputa i uguši želje svoje ćerke, Marinina majka postaje nasilna. U silnoj potrebi da je ima samo za sebe, odvlači je od muškaraca. Marina da bi se spasila izmišlja performans. Za umetnicu ljubav i veza, prema njenom iskustvu znače da stiže u blizinu tog ludila i zlostavljanja. Postavlja se pitanje, zašto Marina u potrazi za bliskošću i ljubavlju, uvek iznova završi na istom mestu, u razaranju svog Ja. Na istom tom mestu gde majka pokušava da je uvuče u svoje ludilo. Postojalo je samo to mesto. To mesto bliskosti, (Fišer, 2019). Umetnica ponavlja ispravno, ona traga za ispravnim, za bezbednošću i priznanjem svog Ja: „Želim jednostavno da budem Ja, istinsko Ja, ne ona koja žele da budem.“

Za Marinu ovo mesto je pogrešno, i nije joj jasno da je to mesto uništavajućeg odgovora koji se ponavlja, odgovora lude i nasline majke. Abramović polazi od toga da ona sama snosi neku eventualnu krivicu za tu zavist. Vodi se mišlju da je njena dužnost da ispuni majčinu prazninu, piše (Fišer, 2019). Sve dok Marina ne razotkrije majku u njenoj nasilnosti, neće prestati da traga na tom zlokobnom mestu. Ovo priznanje zahteva veliku duhovnu rešenost da se sopstvena majka prihvati kao luda i nasilna. Da bi zaobišla taj užasavajući uvid, često je lakši put da okrivi samu sebe. Majke su ostale idealizovane i netaknute pred čitavim okruženjem, koji zatvara oči pred materinskim terorom, (Fišer, 2019). Tako se dete neminovno tera u usamljenost. To je ona ista usamljenost koje se Marina i danas plaši i naziva je slovenskom melanholijom.

MELANHOLIJA

"A sada mi je, danas, sedamdeset godina (30.11.1946.), to je zanimljivo , to mora da je slovenski: preostala je melanholija. Ta melanholija je uvek tu. Sloveni imaju tu melanholiju. Svako ko je Sloven, i ko oseća, poznaje tu melanholiju."Marina Abramović

NE !!!

„ Uvek sam se osećala odgovornom za sve ostale. Više ne mogu. Zdravlje mi je popustilo“, kaže Marina Abramović, piše (Fišer, 2019).

Šta će se desiti s njime, ako ne udovoljim njegovim željama? Da li će se osećati odbačeno? Da li ćemu i dalje biti dobro? Ovo su Marinine misli kada je u pitanju briga za drugoga, piše (Fišer, 2019). Ona mora da preuzme odgovornost za stanje drugog. Kako bi prinudila Marinu da bude u njenoj blizini, majka je zanemaruje i osećanjem krivice uliva Marininu pokornost. Kako bi učinila Marinu istom kao i ona. Kako bi obezvredila njen potencijal. Kako više ne bi morala da joj zavidi. Značenje Bez naslova, jeste obrisati ćerkino Ja. A to znači usamljenost – ništa drugo, piše (Fišer, 2019).

"Moj rad je ključ za moju psihu."

MARINA ABRAMOVIĆ

Ljubav majke!

„Moj brat je došao na sahranu naše majke sa sat vremena zakašnjenja, potpuno pijan. Ona mu je sve ostavila. Ali o njoj sam se starala ja. Finansirala sam dve bolničarke, stan i sve što možeš da zamisliš. Moj brat, koji je stanovao iza ćoška, nije se brinuo o njoj. Tako, toga je bilo u mom životu“, kaže Marina Abramović, piše (Fišer, 2019).

602849_small-skeleton_share

Photo: Marina Abramović; Photographer: Printscreen https://www.espreso.co.rs/kultura/galerija/418669/majka-je-osudila-na-smrt-decu-nije-zelela-muskarci-je-ostavljali-jer-je-uspesna-ona-je-marina-abramovic


Zavist je patnja zbog uspeha drugog: majčina zavist prema uspešnoj ćerki jasno se iskazuje u gestu razbaštinjenja porodične imovine, gde Abramović Marina ne dobija ništa. Čak ni na samrtnoj postelji, majka ne priznaje ćerku, gde je bio moguć preokret i zbližavanja sa ćerkom. Takvo ignorisanje preovladava celog života. Kao izrazom zavisti i ignorisanjem i na samrtničkoj postelji, majka tako odgovara za naklonost, brigu i ljubav svoje ćerke, piše (Fišer, 2019).

Nevolja ćerke koja daje sve a ne dobija ništa.

Majka je instrumentovala Marinu za svoje ciljeve i postala objekat majke. Ako bi ona ispunila neki cilj, stekla bi priznanje. Uglobalu Marina je nailazila na majčino ignorisanje i zavist kao ličnost, nezavisno od ispunjavanja majčinih očekivanja. To iskustvo se ponavlja u ljubavnim vezama. Intezivna i prva ljubavana veza u ljudskom životu jeste ona prema majci. Majka na to može različito reagovati. Za dete nije moguće da raskrinka ignorisanje majke i da to shvati kao zavist. Za nedostatak brige, umetnica će prepisati samoj sebi i pokušaće da bude bolja. Zavidljiva majka na taj način može da potstakne napore svog deteta, (Fišer, 2019). Iz omče krivice dete ne može samo da se izvuče, za to mu je neophodna odrasla osoba koja će potvrditi njegovu nevinost. Kod Marine te osobe nije bilo. Otac je u tom pogledu zakazao. Marina je ostala sama sa majčinom zavisnošću, i da bi je omekšala pokušala je da zadovolji majčine potrebe. U trenucima kada se umetnica odriče svoga Ja, primetila je da majka postaje pomirljiva. Svi mi ponavljamo iskustvo tog prvog intezivnog ljubavnog odnosa sa majkom u vezama koje za nas imaju jednak intezitet: u ljubavnim vezama s našim partnerkama i partnerima, piše (Fišer, 2019).

„ Želela bi da budem priznata kao osoba, kao Ja sa vlastitim potrebama, kao samoodređena Ja, a ne kao neko ko se odriče tog Ja i daje ga drugima. Više ne bih htela nikakav odnos u kome vadim vlastitu srž, sopstvenog središta i dajem ga nekom drugom i njegovo središte“, kaže Marina Abramović, piše (Fišer, 2019) str. 121.MARINA ABRAMOVIĆ

"Portrait"

DIGITAL ART- PHOTOGRAPHY

Detinjstvo Marine Abramović

Kakvo je bilo detinjstvo Marine Abramović?

Po tvrđenju (Abramović, 2016) želju da se bavi umetnošću spoznaje je u šestoj ili sedmoj godini. Umetnost za Marininu majku je bila svetinja, I uvek je podsticala. Svoj umetnički prostor I svoju spavaću sobu, održavala je spartanski: “Što praznije moguće. U svojoj sobi imala sam samo krevet, jednu stolicu I sto. U ateljeu, samo štafelaj I moje slike”, piše (Abramović, 2016). Na neki način umetnica je živela u svetu komunističke svile I nemaštine. Nikad nije radila kućne poslove, I od nje se to nije tražilo. Marinina majka koja je bila oduševljena francuskom kulturom za nju sve što bilo francusko bilo I dobro. Tako da je Abramović učila francuski, engleski i uzimala je časove klavira: “Dobijala sam novac za slikarski pribor, knjige, pozorišta I kupovali su mi klasične ploče. Kultura u porodičnoj kući Abramović bivala je nametnuta I obavezna. “Zvuči kao da sam živela na povlašćen način, a na neki način i jesam“, piše (Abramović, 2016). Umetnica potiče iz mračne, manje funkcionalne, sive i više sjebane Komunističke diktature, pod upravom maršala Tita. Osobeni estetski izgled komunizma i sociolizma, zasnovana je na čistoj ružnoći. Estetski imidž komunizma se širio svuda i na svakoga, boje i atmosfera odisale su žućkastozelenom bojom, i umetnicu sve je potsećalo na bolesnu jetru. Takva je bila posleratna Jugoslavija, od sredine četrdesetih do sredine sedamdesetih godina XX veka, piše (Abramović, 2016). Po majčinom nalogu i izboru pisaca i dela, Marina je bila obavezna sve što joj se kaže i da to pročita. Sve vreme umetnice bilo je unapred isplanirano od strane njenih roditelja. Jedina sloboda koju je imala jeste sloboda izražavanja. U izboru svog vremena, izgleda i ličnih želja, umetnica nije imala. Za umetnicu, sećanja na udobnosti njenog detinstva, pamti kao usamljena vremena.


“Ona me je naučila samodisciplini, i uvek sam je se plašila. Majka je bila opsednuta urednošću i čistoćom – jednim delom to je poticalo od njenog vojničkog iskustva; s druge strane, možda je tako reagovala na haotičnost svoga braka. Znala je da me probudi usred noći ako joj se učini da spavam nemirno i gužvam čaršave. I dan-danas spavam na jednoj strani kreveta, savršeno mirno-kad ustanem ujutru dovoljno je samo da vratim pokrivač na mesto. Kad spavam u hotelima, uopšte se ne primećuje da boravim u sobi“, (Abramović, 2016).

marina abramović

Strah iz detinjstva

Kakve strahove mala Marina spoznaje u detinjstvu?

Po predanju (Vestkot, 2012) majka Danica imala je neumoljive propise , koja su bila strogo kažnjavana ako nisu bila odrađene po naredbi. Posle jednog naročito surovog batinjanja, Marina je bila zaključana u ostavi, krvareći iz nosa, kako joj se činilo, satima. Strah od mraka i od konstantnog krvarenja, koje se teško zaustavljalo , sama ostava ju je prilično užasavala. Poznavanjem straha od mraka, kojeg se i sama Danica bojala, svom detetu je pričinjavala još veću traumu. Marinin strah se povećavao osećanjem prisustva nekog nevidljivog, a opet pretećeg “bića“. Izmišljena osoba koja potiče iz devojčicine glava, pomaže umetnici da održi to biće od sebe. Marina je verovala da i njena majka zna za postojanje tog bića, jer nikad noću nije gasila svetlo, (Vestkot, 2012) str.33.

"mother & child"

oil painting

Daničin porođaj

marina je bila bolešljiva i mršava beba


U toku preranog porođaja, koji je bio pretežak za Marininu majku tokom kojeg dobija sepsu; još jednom se borila za svoj život gde ostaje u bolnici godinu dana; Danica zbog lošeg fizičkog stanja I poslovnih obaveza, daje Marinu u brigu drugima. Kao prevremeno rođena, Marina je bila bolešljiva i mršava beba. Iz prva o umetnici se brinula služavka. Nezadovoljna Marinin razvojem I lošim fizičkim napretkom, baka uzima umetnicu kod sebe u kuću, gde je odgaja je do njene šeste godine, piše (Abramović, 2016). Umetnica prvi put dolazi u suret sa prafoslavnom verom, zahvaljujući svojoj baki. Uz baku se mala Marina osećala bezbedno.

Porodični odnosi u životu Marine Abramović

ae8173c937eb56193ff9bc9990fc8b


Po predanju (Abramović, 2016) odnos između umetnice i njenog brata Velimira bio je u najboljem slučaju nelagodan. Odrastanjem u tipičnoj Balkanskoj kulturi u kojoj žena bespogovorno služi muškarca, trudio se koliko god može da igra ulogu tipičnog tradicionalnog balkanca. „Majka mu je donosila hranu u krevet kad je bio mlad, pa čak i kad više nije bio tako mlad. Velimir mi je jednom poslao razglednicu na kojoj je slika Crnogorca koji ide na odmor s majkom i sestrom. Bila je to šala, koja nije bila šala. (Danas bi sestra i majka išle ispred njega, zbog minskih polja). Velimir je istinski na taj način sagledavao ulogu žene u svetu. Bila sam oduševljena što sam izbegla takvu sudbinu“, piše (Abramović, 2016) str. 237.

U razumevanju Balkanskih žena, i u ovom primeru kroz prizmu porodice Abramović, sama jačina i samodisciplina dveju žena, Marine i njene majke, jednom rečju facinira. Po predanju (Abramović, 2016) ona svoju majku opisuje kao istinjsku komunistkinju koja krasi spartanska odlučnost da „prolaze kroz zidove“.

Danica, majka umetnice, izjasnila se u starosti; „Niko me nije čuo da vrštim, niti će to iko ikada čuti od mene. Kod zubara je insistirala da joj ne daju anesteziju kad su joj vadili zub“, (Abramović, 2016) str.18.

Jačina ove žene može se objasniti kroz sagledavanje političke situacije i prava žena u toku Daničinog života. Po predanju (Mitrović, 2020) kraj prvog svetskog rata 1918 godine. doveo je do sloma moćnih država i mogućnost borbe za pravo žena.

U novoosnovanoj Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, ženina pozicija u društvu bila je bez prava glasa i odluke o čak i o svom telu. Pojedine škole i zanimanja su bile zabranjene za žene tog doba. Zarađivale su manje od muškaraca. Kroz dosadašnje primere, možemo videti odlučnost i hrabrost balkanskih žena, koje u zajedništvu i feminizmu dižu glas u tadašnjoj Jugoslaviji; u borbi za ženska prava, piše (Mitrović, 2020). Nažalost, i posle duge bitke, i današnje žene Balkana u stalnoj su strepnji i borbi da se mogu izgubiti već dostignuta prava.

Tokom svog odrastanja u porodičnoj kući, Marina je nastavila da dobija šamare i batine, i očekivalo se da to kažnjavanje podnosim bez roptanja. Posle lečenja na sve načine u bolnici , nekakve krvne bolesti - sa prvom prognozom leukemije, Marina je nastavila da dobija šamare i batine, možda samo molo ređe nego ranije, (Abramović, 2016) str.18.