16 Maj 2021

Pisac i urednica: Tanja Pljukavac (Jovanović)

Dizajn digitalnih radova ; TANJA*WITCH Art Studio

MARINA ABRAMOVIĆ

MARINA ABRAMOVIĆ

Po predanju (Marković, 2013) str.11

„ Ja sam vojnik u službi umetnosti. Svaki umetnik koristi svoja sredstva da se izrazi, moje oružje je moje telo. U umetnosti se mora ići do kraja. Kroz performanse učite da koristite svoje telo, jer je telo oruđe u službi umetnosti. Kroz telo se povezujete sa kosmičkim svetom, koji Vam pruža taj čudesan dodir ljudskog i božanskog. Umetnost zahteva kompleksnost i mora da je uznemirujuća. Ona mora biti kiseonik društva. I kao takva, obavezna je da je u dosluhu sa onim što će tek doći “, kaže Marina Abramović.IMG-f0790386a94a4211ece85074bb6dbae4-V

Photo: "Tomas Lips" (1975) ponovo izvođenje u oviru performansa "Sedam Lakih komada", Muzej Solomana R. Gugenhajma, Njujork, 2005. https://monicavannucchi.files.wordpress.com/2011/03/marina-abramovic.jpg

Obrazovanje

Umetnica

Slikanjem i crtanjem počela je da se bavi 1960. godine, a studirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Beogradu1965–70. godine. Počela je da istražuje zvučno okruženje za vrijeme poslijediplomskih studija koje je završila na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu1972. godine kod profesora Krste Hegedušića. Od 1970. do 1973. godine radila je zvučne instalacije i učestvovala na izložbama u Studentskom kulturnom centru u Beogradu sa ostalim umjetnicima. Zatim je od 1973. godine predavala na Akademiji likovnih umjetnosti u Novom Sadu. Istovremeno se bavila filmom, videom i ritualnim, pročišćavajućim performansima. Marina je od 1975. godine živjela u Amsterdamu, a 2005. godine preselila se u New York. Od tada živi i radi na relaciji Amsterdam - New York.

Photography:Marina Abramović; https://art21.org/watch/extended-play/marina-abramovic-embracing-fashion-short/

Jean-Baptiste Mondino; Marina Abramović : https://tmagazine.blogs.nytimes.com/2010/02/26/high-wire-act/

Kakvu poruku Marina Abramović prenosi?

Marina Abramović kaže da prenosi jednostavnu poruku kroz umetnost i performans: "suočite se sa svojim bolom, sa svojim strahom, sa svojom patnjom" . Da bi ste se preobrazili, i svoje slabosti pretvorili u moći, ovo je jedini način da ih savladate. Po prirodi plašljiva, sramežljiva i povučena devojčica Marina, pred publikom se preobražava u harizmatičnu performerku i heroinu narcističke kulture. Strah od smrti je uvek strah od života, piše (Marković, 2013) 15 str.

a882a7756bf84bb6dea441796aeef66


https://models.com/work/elle-serbia-marina-abramovic


Art must be beautiful…

Artist must be beautiful…

Na smrt ne možemo da utičemo

„Mi nismo svesni da na smrt ne možemo da utičemo. Moramo da živimo život, ovde i sada, kao da nam je današnji dan poslednji. Čovek je u stanju da preuzme odgovornost jedino kada postane svestan svoje prolaznosti. Svest o tome; da u toku svog života prinuđeni smo da umiremo metaforički mnogo puta, što se na kraju desi i bukvalno: može da nas oslobodi straha od smrti“, po predanju (Marković, 2013) str. 15, kaže umetnica Marina Abramović.

Da li je moguće prevazići strah?

Smrt i Bol

„Tokom posete Tibeta, starosedeoci su me upoznali sa nekim Sufi ritualima. Ova kultura uvodi telo u ekstremno iscrpljujuće situacije, koje će im omogućiti da naprave mentalni skok u kojem uspevaju da izbace strah od smrti i bola.

Izvođenje performansa mi je omogućilo da preskočim u taj drugi prostor i u onu drugu dimenziju“, po predanju (Marković, 2013) 16 str.,

kaže umetnica Marina Abramović.

Bol pruža osećaj strahu

Moj odnos prema bolu postao je drukačiji, kaže Marina Abramović. Više ne iznosim na scenu bolne stvari, i mislim da ja napuštam bol. Više ne moram to da radim. Kada zagledam duboko u sebe, nekako sam prošla kroz sve te bolove i oni su postali moji prijatelji. Imam poverenja u njih na mnogo načina. Smrću mojih roditelja, ja ne moram nikom ništa da dokazujem. Imala sam toliko bola da je ljubav postala neosetljiva. Prema mužu koji mi je slomio srce više ne osećam ljubav. Sada više ništa ne osećam, piše (Fišer, 2019) str.59. Bol predstavlja vrata. Tajna vrata ka nekom drugom stanju. Bez tih vrata onamo se ne može stići, kaže Marina Abramović. Posle toga više se ne plašiš bola. Bol nestaje. Da bi stigao do te tačke, prolaziš kroz pakao. Napokon kad stigneš do tih vrata i otvoriš ih, nikad nećeš zaboraviti da si tu. Za tim vratima fizičko telo više ne igra nikakvu ulogu. Tu stičeš natčulnu energiju, piše (Fišer, 2019) str.59. Po predanju Marine Abramović bol je povezana sa strahom. Mi se plašimo bola, jer se plašimo prolaznosti života. Suprostaviti se strahu znači izložiti se bolu. Bol je u redu kada ga čovek sebi nanosi da bi se oslobodio straha, piše (Fišer, 2019) str. 61.

Strah i nemoć postaju bol

Po predanju (Fišer, 2019) u svim Marininim performansima strah igra središnju ulogu. Strah je reakcija na nasilje. Abramović će prećutati strah i nasilje, izdržaće ga i nosiće sama. U svojim performansima Abramović trpi i istrajava, i oni su čista inscenacija nemoći i straha. Jedino živo u nemoći, strahu i nasilja protiv same sebe jeste bol, piše (Fišer, 2019). Tako je Abramović Marina sposobna da preobrazi nepodnošljivost nemoći i straha, u nešto za nju podnošljivo, piše (Fišer, 2019). Da bi mogla da iskusi osećanje da je slobodna od straha, umetnica će ublažiti smrtni strah, tako što će ga preobraziti u bol, i iscenirati, stalno iznova, da bi ga ostavila za sobom. Ona uranja u bol i stalno iznova priziva iskustvo njegovog preživljavanja. Marina ga prorađuje i radom se probija kroz njega. Ovo je način pokušaja same umetnice da nađe način ophođenja prema doživljenom strahu od smrti. Nasilje kao uzrok smrtnog straha ostaje nepreispitano, agresor ne snosi krivicu, (Fišer, 2019).


https://models.com/work/elle-serbia-marina-abramovic

Photo: Marina Abramović Photographer; Platon for Guardion; https://www.theguardian.com/artanddesign/2016/oct/22/marina-abramovic-artist-extract-menage-a-trois


Da li je Marina Abramović feministkinja?

Šta je androgena pozicija umetnika?

Po predanju (Marković, 2013) str. 17, Marina Abramović ovih dana, je jedna od najmarkantnijih žena na svetskoj umetničkoj sceni. Iako drži do žena, i do svoje ženskosti, ona nikad nije rekla da je feministkinja. Ovakva pozicija je bliska mnogim ženama na Balkanu i u Srbiji. U ekstremnim vidovima, feminizma, kao mržnja prema muškarcima, nikada se nije primio u Srbiji i na Balkanu. Žene na ovim prostorima su vatreni borci za svoja ženska prava. Naprotiv, Marini Abramović je bliska androgena pozicija umetnika, o kojoj su govorile Margaret Jursenar ili Virdžinija Vulf u svojoj kulturnoj knjizi „Sopstvena soba“ (Plavi jahač, Beograd). Mišljenje koje se ovde zastupa jeste :

Poziciju ravnoteže između ženskog i muškog principa, tvrdeći da umetnik koji stvara nije ni žena ni muškarac.Photo: Riccardo Tisci artistic director of Givency & artist Marina Abramović: https://thegenealogyofstyle.wordpress.com/tag/steiner/

NI ŽENA NI MUŠKARAC

Poziciju ravnoteže između ženskog i muškog principa, tvrdeći da umetnik koji stvara nije ni žena ni muškarac.

PERFORMANS - FORMA NAŠEG VREMENA

RoseLee Goldberg. Photo: Patrick McMullen. https://ocula.com/magazine/conversations/roselee-goldberg-2019/

Prijateljstvo RoseLee Goldberg i Marine Abramović

„ Poznajem Marinu od 1972. godine i to je neobično prijateljstvo i lično i profesionalno. Tokom višegodinjeg prijateljstva, pričala mi je o jugoslovenskoj sceni sedamdesetih i razgovarale smo o značaju rane političke osvešćenosti i načina na koji je ona oblikovala svoj rad tokom decenija. Takav preokret u mom životu verovatno se dogodio kada sam sredinom devedesetih provela nedelju dana u njenoj kući u Amsterdamu, jer sam konačno shvatila koliko je velika njena želja da menja mišljenje ljudi, i to svakog ponaosob“, kaže RoseLee Goldberg, piše (Marković, 2013) str.25.

RoseLee Goldberg

Kakav uticaj ima na performans?

RoseLee Goldberg, teoretičarka performansa iz Njujorka i glavna zvezda simpozijuma „Proširena scenografija 2-0 umetnicima-autorima“, kaže da se performans može smatrati kao najdirektniji način da se umetnik obrati publici, piše (Marković, 2013). U većini slučajeva, on uspostavlja posebno – „jedan na jedan“- iskustvo na relaciji performera i posmatrača. Tragajući za idealnim prostorom, kako bi smo obezbedili optimalno iskustvo za posmatrača, smatramo da je važno usporiti vreme i ostaviti publici prostor da u potpunosti apsorbuje ideje i senzibilitet umetnika, (Marković, 2013). „Umetnost performansa – od futurizma do danas“, koja je prvi put objavljena 1979, RoseLee Goldberg knjiga i danas predstavlja „bibliju“ u edukativnom smislu kada je o performansu reč, piše (Marković, 2013).

Po predanju RoseLee Goldberg u svojoj knjizi „Umetnost performansa – od futurizma do danas“, gde počinje sa futuristima, koji su 1909. pokrenuli performans kao esencijalni medijum koji će dopreti do šireg audotorijuma. Kritička uloga koju je performans imao u oblikovanju istorije umetnosti 20. veka, biće sredstvo direktnog reagovanja na političke, ekonomske i tehnološke promene u društvu. Oni su bili prvi koji su ustanovili multidisciplinarnost za modernog umetnika. Ovde su bile uključene sve raspoložive medije u svom okruženju – muzika, ples, arhitektura, grafika, moda, harna. Korene performansa sežu i možemo naći u dalekoj prošlosti, i mogu se naći u kraljevskim proslavama, vatrometima, paradama i u paganskim ceremonijama, piše (Marković, 2013).

Po predanju RoseLee Goldberg, u muzejima, galerijama i na bijenalima širom sveta, performans se predstavlja kao neka vrsta sporedne stvari u odnosu na istoriju slikarstva i skulpture. Nedostatak u razumevanju performansa i potiče od institucija, koje bi trebale da gledaju na performans, kao njihov neodvojivi deo, piše (Marković, 2013). „ Zbog želje da ova izuzetna istorija postane vidljiva i postane razumljiva, 2004 godine pokrenula sam festival „Performu“, posvećen performansu kao umetnost. Mislim da je „Performa“ već izvršila uticaj na institucije i javnost da se shvati značaj ovog materijala, kaže RoseLee Goldberg“, piše (Marković, 2013) str.25.


Photo: RoseLee Goldberg and Marina Abramovic.

Photographer: Sherly Rabbani & Josephine Solimene. https://www.wmagazine.com/gallery/performa-fall-gala-roselee-goldberg

Performans danas i tokom 60-ih

Čime je performans inspirisan?


Po predanju RoseLee Goldberg, performans tokom 60-ih je bio motivisan snažnim aktivizmom. Performansi su predstavljali odraz politike, društva i stila protesta koji je u to doba bio aktuelan. Kako se društvo menjalo, tako su i performansi dobijali drugačiji izgled. Zajedno sa vremenom problemi; intelektualni, politički, estetski, filozofski menjaju svoj oblik.Osamdesetih performans je oslikavao zanimanje za multikulturalizam, ejds aktivizam i pop medije. Devedesetih se pojavila strast za kulturama čitavog sveta“, piše (Marković, 2013) str.26.

Relacija između performansa kao žive akcije i njegovo dokumentovanje

Po predanju RoseLee Goldberg tokom „Performe 07“ vođene su diskusije o ovoj temi, po nazivu: „Niste morali da budete tamo: Performans, fotografija i savremena umetnost“. U svetu umetnosti dugo je postojao stav da se fotografija i dokumetacija ne računa. Ovo mišljenje vodilo je ka tome, da ste morali da budete prisutni na licu mesta da bi ste zaista razumeli performans. Po mišljenju Goldbergove u nedostatka direktnog iskustva , mislimo da imamo pravo da zbog toga ne razumemo i ignorišemo performans. Moramo naučiti da čitamo slike“, piše (Marković, 2013) str.27.

Performans danas

Koja je pozicija performansa u umetnosti danas?

Po predanju RoseLee Goldberg s kulturnim promenama početkom 21. veka, performans se može posmatrati kao umetnička forma našeg vremena. Brzim promenama globalne politike, nove tehnologije i ekspanzija interneta puno je potpomogla performansu u samoj distribuciji i širenje ideje. On je veoma „interaktivan“ – što je važan aspekt u ukupnoj demokratizaciji umetnosti koja je danas bez filtera institucije. Performans je važna platforma, i postao je uzbudljiviji i angažovaniji više nego ikad, i kao takav postao je bitan za prenošenje ideje javnosti. Takođe predstavlja katalizator u promeni same prirode savremene umetnosti. Važnost performansa današnjeg doba, pokazuje se kroz volju institucija, npr. muzeja koji čak menja prirodu arhitekture da bi se prilagodila aktivnostima samog performansa. Uz performans muzej je postao mesto za razmišljanje, učenje i akciju, piše (Marković, 2013) str.28.

Image of Marina Abramovic via the New Yorker: https://conversations.e-flux.com/t/marina-abramovic-on-her-celebrity-and-critics/5150

„Svet je moja otadžbina“

Marina Abramović – naziv dela iz 1984 (Marković, 2013)

Da li i danas umetnost može da humanizuje ovaj svet i da ga "popravlja"?

Marina Abramović kaže da dobar performans mora da izazove duboke emocije publike. Obavezan je da nosi poruku i da ljude podstakne na razmišljanje. Svaka dobra umetnost, bez obzira na kategoriju, podizanjem duha posmatrača utiče na njegovu promenu svesti. Činjenica je da umetnost ne može da promeni svet. Ona, međutim, ima snage i hrabrosti da pokaže put kojim to može da se učini, i to je već veliki dar za čovečanstvo, piše (Marković, 2013) str. 64.

Photo: 7 DEATHS OF MARIA CALLA SAN OPERA PROJECT BY MARINA ABRAMOVIĆ: https://mai.art/Ideja i razvitakperformansaMarineAbramović

Ideja i razvitak performansa Marine Abramović

U početku sam bila slikar, kaže Marina Abramović. U momentu kad sam izložila svoje telo publici, bilo je nemoguće da se vratim u atelje. Nastojala sam da dosegnem istinska osećanja, ono što se zove prava vatra i ljudi od krvi i mesa. Prvi moji performansi ticali su se tela u jednom čisto fizičkom smislu. Kroz razvitak mojih performansa, okrenula sam se izučavanju bola, kako bih shvatila šta je koncetracija i samokontrola, piše (Marković, 2013) str.140. Ovo što ja radim nema baš nikakvog dodira sa „Novim Dobom“, kaže Marina Abramović. Smatrala sam da umetnost mora da ima mnoštvo slojeva kako bi svako društvo moglo da odabere ono što mu je neophodno. Moje stvaranje je u drugim procesima. Tokom sedamdesetih i drugi umetnici su radili slične stvari. Osamdesetih postalo je sve stvar tržišta. Društvu je bila potrebna roba koja se prodaje. Ja sam, međutim, postala zainteresovana za strast i dalekovidost, kaže Marina Abramović. Sklopila sam svoj ugovor sa posetiocima. Ako želiš da vidiš moje delo, moraš mi posvetiti svojih četrdeset minuta. Publici sam se izlagala, i potpuno sam se ogolila pred njima. Ali od svega najvažniji je bio taj pogled, (Marković, 2013) str.142. Marsel Düşan 1887- 1968, kontraverzni francuski umetnik i dadaista, rekao je; da publika sačinjava jedno umetničko delo. Za mene je važno da se publika odrekne svog statusa posmatrača i da postane isto tako eksperimentalna kao što su to sami umetnici, kaže umetnica Marina Abramović, piše (Marković, 2013) str.141.

Photo: Marina Abramović; https://voxfeminae.net/strasne-zene/marina-abramovic-gospoda-performans/

Žrtvovanje ili sticanje samopouzdanja kroz performans

"Kada si u toj fazi pronalazaštva, onda si ti sam protiv svih. Moraš biti vrlo siguran da si u pravu". Marina Abramović


Da bi se moglo dati, moraš biti sposoban da ljude „otvoriš“, kaže Marina Abramović. U toku performansa žrtvuješ se i stičeš samopouzdanje. Kroz svoj eksperiment, pročišćenjem sebe uspela sam da pročistim energetsko polje između mene i publike. Zvučiće banalno, ali ja sam uvek osećala bezuslovnu ljubav i za ljude koje prvi put vidim. Ja verujem u legende i uopšte žrtvovanje zbog nečeg drugog. Pravedno iskazivati svoj revolt i verovati u svoje ideje, su moj analogan pogled na umetnost, kaže Marina Abramović. Moja jačina osnovana je na temeljima što sam se suprostavljala kanonima akademije i sopstvenoj porodici. To je išlo dotle da je malo falilo da me pošalju u duševnu bolnicu. Kada si u toj fazi pronalazaštva, onda si ti sam protiv svih. Moraš biti vrlo siguran da si u pravu, piše (Marković, 2013) str.144.

Po predanju (Pešić, 2017) u nemačkom dokumentarnom filmu za kanal 3 sat, Abramovićeva otkriva koji je aspekt Bojsa najviše uticao na nju:„ Za mene je bila veoma značajna njegova ideja da je umetnik šaman. Umetnik mora da razvija ne samo svoje fizičko telo već i svoje mentalno telo, da poseduje nešto poput duhovne povezanosti s publikom i delom. To stvara auru, a on je imao jaku auru. To ne možeš da naučiš. Ne možeš da kažeš: želim sad harizmatski da zračim! Ili je imaš (jaku auru) ili je nemaš. ( Beuys & Beuys 2006).

Photo: https://knjigeobradovic.com/polovne-knjige/samanizam-i-arhajske-tehnike-ekstaze-mirca-elijade/

ŠAMANIZAM I ARHAJSKE TEHNIKE EKSTAZE – MIRČA ELIJADE

Mirča Elijade

Po predanju (Pešić, 2017) str.36, Mirča Elijade (1907 -1986) koji je izvršio veliki uticaj na čikašku školu istoriji religije, bio je bez sumnje najpopularniji autor iz drugog razdoblja kružoka Eranos. Posleratno razdoblje Eranos susreta, Eljade kao veliki mislilac i istraživač svetskih relgija bio značajna ličnost, i njegove knjige su poslužile kao inspiracija Marini Abramović, (Pešić, 2016). Elijade je katedru za istoriju religije u Bogosloviji (Divinity School) Univeziteta u Čikagu nasledio od osnivača Joahima Vaha. Vendi Doniger je došla na dužnost nakon Elijadea, a katedra je počasno nazvana „Mirča Elijade.“ Elijade i ako je bio istoričar umetnosti kroz svoj rad zapravo je pokušao da prevaziđe istoriju. Prema tvrdnji kritičara Elijade je svojim čitaocima ponudio religiozno-filozofski pogled na svet, umesto pravog istoriskog proučavanja religije, piše (Pešić, 2017). Elijade je primenjivao u svojim poetskim analizama religionistički pristup, zastupajući aksiomatsko stanovište po kojem je postojanje metaempirijskog „svetog“ činjenica po sebi, (Pešić, 2017). Po predanju (Pešić, 2016) i (Pešić, 2017) kako u akademskim tako i u kontrakulturnim krugovima, Elijadova kritika modernog društva postala je veoma popularna u SAD 1960-ih.

Na Bojsovo i Marinino shvatanje šamanizma uticala je knjiga Mirče Elijadea Šamanizam i arhajske tehnike ekstaze. Prevod sa Nemačkog se pojavio 1957 godine, i umetnici su svoje ideje o šamanizmu crpili iz istog izvora, piše (Pešić, 2017).

Mirča Elijade

Po predanju (Pešić, 2017) Elijade je takođe bio značajan za Marinu Abramović i njeno shvatanje šamanizma. Po pisanju biografa, Abramovićeva navodi da je ona u mladosti inspiraciju nalazila u Elijadovim tekstovima. Elijadova izlaganja o isceliteljskoj ulozi mita, rituala, simbola i arhetipova bez sumnje su uticala na prisustvo ovih elemenata u njenim performansima, piše (Pešić, 2017). Kritika je ovo opisvala kao „ritualne činove enormne simboličke snage“ (Denegri 1996:102).

Po predanju (Pešić, 2017) kroz mit, ritual, simbole i arhetipove, prema Elijadovom ezoteričnom shvatanju, vraćanje modernog čoveka izgubljenom praiskonu (illud tempus), može imati terapeutsko dejstvo i pomoći mu da umakne „teroru istorije“, piše (Pešić, 2017).

8a59f832cbb0377b946f5aea0eb58

Photo: By |11/12/2020|Film; https://offns.rs/off-screen/film/povratak-kuci-sta-smo-duzni-marini-abramovic-i-ko-su-njena-deca/

marina abramović

Po predanju (Pešić, 2017) Abramovićeva je osećala pritisak partizanske prošlosti svojih roditelja i celokupne Titove Jugoslavije. Zahvaljujući zaslugama svojih roditelja tokom Drugog svetskog rata Marina je uživala u mnogim brojnim jugoslovenskim povlasticama, i umetnica nije bila zadovoljna. Glavni razlog njenog nezadovoljstva bilo je emotivno udaljen i prestrog odnos s majkom Danicom. Okultni svet šamana i magova, teši umetnicu, koji je kasnije uspešno pretočila u umetnost performansa i potrebu da kroz nju stvara svoje sopstvene rituale, piše (Pešić, 2017).

Photo: Marina Abramovic - Nude With a Cut Start;https://www.widewalls.ch/auction-artwork/marina-abramovic-nude-with-a-cut-start

ZVEZDA

Po predanju (Pešić, 2017) istoričarka umetnosti Olivera Janković u poglavlju nazvanom „Mikrokosmos“, u odeljku „Umetnost kao magijski rituali“,Jankovićeva relativizuje uobičajna tumačenja performansa Ritam 5 (1974). Istoričarka ovo sagledava kao postupak Abramovićeve usmerenog protiv jugoslovenskog socijalističkog uređenja, i kroz analizu ističe u prvi plan njegove „okultne“ činioce, piše (Pešić, 2017). U svojim pisanjima Jankovićeva zaključuje kako umetnost, poput magije , može da bude metod dostizanja „dubljih slojeva značenja iskustva“ i oslobađanje ega stegnutog društvenim normama, piše (Pešić, 2017) str. 90. Emocija u „umetnosti magijskog“ kaže Jankovićeva, služi „očišćenju i transformaciji kako bi se čovek otvorio prema preciznijim znanjima o sebi, s jedne strane, i prema alternativnim realnostima s druge strane. Po predanju (Pešić, 2017) prema prvom tumečenju , zvezde, Marininim usecanjem u stomak, predstavlja simbol komunizma i represije kojoj je Abramovićeva navodno bila izložena u socijalističkoj Jugoslaviji. Kroz stručne literature i popularnim novinskim tekstovima, simbol zvezde tumačen je češće kao komunistička petokraka, a znatno ređe kao prepoznatljivi okultistički simbol- obrnuti pentagram, piše (Pešić, 2017).

FASHION IMAGE DESIGN

on line store

Photo: Marina Abramovic, Portrait with Scorpion, Eyes Open (2005); https://www.phaidon.com/agenda/art/articles/2012/june/18/marina-abramovi-a-very-revealing-interview/

DUHOVNOSTMARINE ABRAMOVIĆ

Marinin brat, Velimir Abramović, dao je izjavu za Magazin „M“, 2010. o najneverovatnijem trenutku u životu njegove sestre. Prilikom saradnje sa australijskim Aboridžinima i Tibetanskim lamama Tulkuima u Amsterdamu 1983, umetnica je dobila poziv od Tibetanaca za put u Indiju, piše (Marković, 2013). Tulkui nisi ljudski subjekti, nego kosmički kanali, energije inkarnirane na zemlji da ispune određenu svrhu, kaže Velimir Abramović. Do tada se umetnica bezuspešno borila sa svojom prošlošću, figurativnim slikarstvom, komunizmom rodtelja, beogradskom nostalgijom, klasičnom estetikom, prevelikim nosem, smislom umetnosti i nepoznatim razlozima vlastite egzistencije. Njihov poziv nije odredio destinaciju, samo je pozvana da dođe. Lutajući tri dana i tri noći Madrasom, nailazi na ulici i staje pred jogina koji je prolazio. Pogledavši joj u dlan, jogin umetnicu šalje u Simlu, u budistički manastir na obroncima Himalaja, piše (Marković, 2013).

„Prvi lama koga je srela rekao joj je: „Ripnoće vas očekuje“. Bio je to veoma stari Ripnoće, još živi učitelj Dalaj Lame u detinjstvu, koji je ovladao moćnom drevnom veštinom brisanje karme. Ušla je u ćeliju, lama je podigao glavu…i dalje se ničeg ne seća, osim da je od njega izašla kao neko ko više ne razmišlja, ne želi i ne čeka…nego zna, može i čini. Od tada moja sestra nije više ista Marina, kaže Abramović Velimir, piše (Marković, 2013).

jogi

štaZnači.com » J... » JO.. » JOGI
Šta znači JOGI?» jogi • muški rod Pristalica religiozno-filozofskog učenja joga; asket, isposnik, čovek koji po narodnim verovanjima u Indiji, jaki usretsređenjem (koncentracijom) volje može da razvije u sebi natprirodnu snagu."

Follow Us Everywhere