23. Maj 2021.

Pisac u urednica: Tanja Pljukavac ( Jovanović )

Dizajn by Art Studio "TANJA*WITCH"


PERFORMANSI MARINE ABRAMOVIĆ

"The Onion"

(Vestjkot, 2012) piše u komadu The Onion (Luk), Marina grize veliku glavicu luka, zajedno s ljuskom, kao da je jabuka, žaleći se kameri na mahnit tempo svog života:

„ Umorna sam od stalnog menjanja planova. Čekanju po čekaonicama, autobuskim stanicama, železničkim stanicama, aerodromima. Umorna sam od čekanja na beskrajne pasoške kontrole. Od brzog šopinga u tržnim centrima. Umorna sam od odluka o svojoj kerijeri, od muzejskih I galerijskih otvaranja, beskrajnih prijema, od stajanja s časom vode u ruci, pretvarajući se da sam zainteresovana za razgovor. Umorna sam od mojih napada migrene, usamljenih hotelskih soba, sobne usluge, međunarodnih telefonskih poziva, loših televizijskih filmova.Umorna sam od stalnog zaljubljivanja u pogrešne muškarce. Umorna sam od stida što imam tako veliki nos i tako veliko dupe, od stida zbog rata u Jugoslaviji. Hoću da odem negde daleko, gde me ne mogu pranaći faksom ili telefonom. Hoću da razumem i jasno sagledam šta se krije iza svega ovoga. Želim da više ništa ne želim, kaže Marina Abramović, piše (Vestjkot, 2012) str.248.

"The Onion"

Photo: Marina Abramović, The Onion : Univerzitet Teksas, Dalas, 1996. Vlasništvo galerije Šona Kelija u Njujorku. https://elephant.art/time-marina-abramovic-ate-raw-onion/

Photo: Marina Abramovic 'The Onion' (Cebula) performance do kamery 1995, 2019.07.27 16:55:26. https://www.youtube.com/watch?v=vdYhB0y2Al0

"the onion"

Po predanju (Vestjkot, 2012) „The Onion“ je ogolio u divi onu ranjivu devojčicu Marinu. U ovom performansu Marina žvaće luk, dok joj suze prelivaju lice uz dramatične grimase I jacaje. Izuzev njenog stida zbog raspada Jugoslavije, sve druge stavke u njenoj žalopojci sačinjavale su krajnje neumesan spisak pritužbi na privelegije koje je uživala. Umetnica zbog svoje svesnosti, svoje kukumavčenje izdigla na nivo samoparodije. Umetnica je upotpunila vizualni efekt svojim jarko crvenim karminom I lakom za nokte, piše (Vestjkot, 2012).

Šamanskemaske

Retkost šamanskih maski ne treba da nas iznenadi, piše (Elijade, 1990). Šamanske maske se dosta retko sreću u Sibiru i severnoj Aziji, upotreba maski kod Burjata je iščezla. Kod Čukča, Korjaka, Kamčadala, Jukagira i Jakuta , maska ne igra nikakvu ulogu u šamanizmu. Kod Čukča se koristi za zastraživanje dece , i tokom pogreba, da čoveka ne bi prepoznale duše mrtvaca (Jukagiri). Kod Eskima sa Aljaske šaman se koristi maskom , jer su pod snažnim uticajem amer-indijanskih kultura (v.Ohlmarks, str. 65). Kod Crnih Tatara iz Tomska, šamani upotrebljavaju ponekad masku od brezove kore čiji su brkovi i obrve napravljene od veveričijeg repa, piše (Elijade, 1990). Prisvajanje duše predaka, postiže se mazanjem lica čađu, što je najprostiji način maskiranja. Mazanje lica čađu dosta je rašireno kod „primitivnih“ naroda i njegovo značenje nije uvek tako jednostavno kao što bi se moglo pomisliti.

MASKE

„Maske su, osim toga, u vezi sa tajnim muškim društvima i kultom predaka. Istorijsko-kulturna škola smatra da kompleks maske-kult predaka-tajna društva inicijacije pripada kulturnom ciklusu matrijarhata, budući da su, prema toj školi, tajna društva reakcija protiv nadmoći žena“, piše (Elijade, 1990).

Kamenje

Za šamane i šamanke kulture raznih kamenenih formacija i specifične tipove kamena ne smatraju pukim statičnim objektima, već im pridaju sveto značenje i vide ih kao skladišta informacija i energije koja su u stalnom sadejstvu, pokretu i promeni, piše (Endredi, 2015). Energetsko sećanje na svoj život sadrže drvo, kamen ili planina. One sadrže sećanje na njihovo stvaranje na mesto na kojem su živeli i jedinstven put koji su prešli. Huičoli sa zapadnih planina Sijera Madre iz Meksika i pleme Kuero s peruanskih Anda. Kueroi visoke planine Anda vide kao apue. I svaka ima svoje ime i svoju moć. Životinje poput kondora, kolibrija ili pume često prenose moćne poruke apua koje primaju kueroski šamani. Kuje (khuya) su pojedinačni kamenovi s kojima se šamani energetski povezuju i najčešće se koriste kao oruđe za isceljivanje. Šamani iz raznih drugih kultura, kao i kueroski šamani uključujući i Huičole, predaju svoje kuje šegrtima. Pošto šaman umre, upravo će šegrt preko kuje kontaktirati sa svojim učiteljem i tražiti od njega savet ili pomoć, piše (Endredi, 2015).

Perje

Pouka i energija kojom odišu i koje daju ptice, poštovane su od urođeničkih kultura širom sveta. Potpuna smirenost čaplje, agilnost kolibrija, nečujnost sove i vid orla nude samo deliće ličnosti i kvaliteta otelotvorenih, fizički i duhovno, u tim izuzetnim entitetima, piše (Endredi, 2015).

Dok radi sa različitim vrstama ptica, ovo su kvaliteti za čim šaman traga. Šamana ne zanima kvantitet, već kvalitet pera. Kako bi upotrebili njegovu isceliteljsku moć šamani nose perje određene ptice. Perije se najčešće koristi u izradi lepeza, koje služe za pokretanje vazdušne struje, za bioplazmatsku energiju i vraćanje i obnavljanje duše, piše (Endredi, 2015). Ceremonijalno dekorisanje celog krila ptice, koja se veže za dršku od drveta ili kosti služi kao šamanska lepeza. U iste svrhe može poslužiti i zasebna pera, svezana u određene mustre i prikačene uz drveni štap ili neki drugi sveti predmet, koje su pritom isto dekorisane. Da bih pročistio energetsko polje, šaman koristi perije lešinara, koji su čistači prirode. Perije orla, šaman koristi da bi uvećao nečiju snagu, a lepezu sačinjenu od perja kolibrija, šaman koristi da unese energiju, piše (Endredi, 2015).

"Human Trafficking-survivor"

digital art-photography

Tretiranje dimom

Pošto ga stvara sveta vatra, dim se nalazi na pola puta između fizičkog sveta i sveta duhova, kažu šamani. Svojim dizanjem on se rasipa u eter i putuje na neviđena mesta, možemo ga videti, osetiti, okusiti i omirisati. Zbog svih svojih osobina, koristi se kao spiritualni medijum širom planete, (Endredi, 2015). Usmeravanje ciljano dim na šamana, koje on nanosi ka pacijentovom telu, u mnogim kulturama smatraju da on nosi molitve u nebesa ili u svet duhova. Kao što ga i u mnogim kulturama koriste kako bi odagnali negativnu energiju, piše (Endredi, 2015). Tretiranje dimom koristi se kao izraz u poslednjih nekoliko decenija i koristi se u šamanskim zajednicama.

Koliba za znojenje


Koliba za znojenje u šamanskim kulturama predstavlja sveti čin unutrašnjeg (duhovnog) i fizičkog pročišćenja. Namensko znojenje čisti telo putem izbacivanja toksina znojenjem, praktikuje se širom sveta i datira od pre nekoliko hiljada godina, piše (Endredi, 2015). Postoje u raznim formama, uključujući i finsku saunu, rusku banju, turski hamam, kolibu za znojenje američkih Indijanaca, temaskal Maja/Asteka.

Kako bi odagnali simptome groznice, gripa, artritisa i drugih boljki, šamani i babice koriste temaskal na razne načine. Smeša od biljaka i korena, šamani bi izmešali i stavili u posudu sa vodom, postavljenu na vrelo kamenje unutar temaskala, ili bi se voda varljačom prelivala preko kamenja, piše (Endredi, 2015). Para obogaćena mešavinom potpomaže isceljenju pacijenta. Pacijent provodi petnaest do dvadeset minuta u temaskalu. Postupak se ponavlja, posle tuširanja ili prelivanja čistom vodom, i proces traje sve dok šaman ne odredi da je bilo dosta, piše (Endredi, 2015).

"HUMAN TRAFFICKING-rape"

photography-digital art

Lekoviti krug

Sveti ciklus predstavlja lekoviti krug, njegova osnovna četri pravca i njegove prilike. U određenim šamanskim plemenima životinjski totemi služe kao vodiči na svakom od tih pravaca, piše (Endredi, 2015). Polaganjem kamenja u određenom obliku na tlu, pravi se lekoviti krug ili sveti krug. Lekoviti krugovi obično imaju kamen ili nekoliko kamenova u centru, oko kojeg se nalazi spoljašnji krug kamenja, dok linije koje liče na žbice izviru iz središta. Lekovite krugove su konstruisali plemenski ali i moderni ljudi iz raznih astronomskih, ritualnih, isceliteljskih i edukativnih pobuda. Lekoviti krug je simbol beskrajnog životnog ciklusa. On nema ni početak ni kraj. U opisu ovih kružnih kamenih konstrukcija, reč lekoviti koristi se zbog isceljivanja. Uvećane čulne svetlosti ostvarene simbolizmom i svetlošću kruga, on postaje sveto mesto od velikog spiritualnog značaja za povezanost svekolikog života, piše (Endredi, 2015).

Pesme moći

Po predanju (Endredi, 2015) pesma može nastati spontano iz naših srca, poteći od sna, emocije, osećanja ili može nastati kao posledica našeg iskustva. Od naše želje da se ispriča neka priča ili naprosto da bih nas zabavila. U svetu šamana pesma može doći iz sveta duhova, od duhova umrlih, životinja i sila prirode. U fokusu mnogih šamana i urođeničkih kultura širom sveta, jeste pesma, i to su pesma moći. Na najdubljem nivou, šaman više ne peva pesmu, već pesma peva šamana, piše (Endredi, 2015). Odvija se transpersonalno iskustvo jedinstva sa onim što peva. Dok se pesma širi, uspostavlja se veza između šamana u materijanom svetu i svetova drugih nivoa svesnosti. Pesma pomaže šamanu da putuje drvetom sveta i traga za informacijama i isceljenjem, piše (Endredi, 2015).

Sveti ples

Ritmičko kretanje naših tela dugo se koristi kao sveta umetnička forma, i dokazi o tome nalaze se na paleolitskim pećinama u obliku crteža maskiranih šamana. Tokom više milenijuma korišćeni su brojni oblici plesa, kako bi se iskazala veza između bića i entiteta koji žive na zemlji. Uz pomoć plesa, šaman uspeva da se poveže sa snažnijim duhovnim silama, i ova aktivnost znatno je starija od organizovane relgije, piše (Endredi, 2015). Ritualnim plesom ostvaruje se veza između ljudi, viših sila kosmosa i plemenskih duhova predaka. Plesači tokom svetog plesa transformišu se u bića šireg sveta; misli i pokreti se spajaju i plesači postaju otelotvorenje misterioznih sila stvaranja, piše (Endredi, 2015).

Signali i Simboli

Druga podela simbola simbola izvršena je na osnovu gneseoloških, saznajne funkcije koju vrši.

Simboli mogu biti:

 • Metafizički
 • Naučni

Po predanju (Panić, 1997-2012) svaki simbol koji ima društveno značenje, pre svega mora biti:

 • Materijalan
 • Trivijalan
 • Monumentalan

Vrednost jednog simbola ne zavisi od značajnosti materijalnog objekta koji ima funkciju znaka. Vrednost simbola se pokušava podići vrednošću materijala ili objekta koji nosi značenje.

Uporedni mitovi, simboli i obredi

Po predanju (Elijade, 1990) različite šamanske ideologije primile su izvrstan broj mitskih tema i mađijsko – religioznih simbolizama.

Signali &Simboli

Panić piše, da ovakva podela nije tačna, i da prirodan objekat može biti simbol, a mnogi signali su ljudske tvorevine.

razlika između signala i simbola

Po predanju (Panić, 1997-2012) podela znaka deli se na više načina. Osnovno je razlikovanje signala i simbola. Simbol je znak koji je elaboriran sa više psihičkih sadržaja , od emotivnih do kognitivnih. Dok, signal je znak koji karakterišu relacije koje prolaze od nižih centara. Ove reakcije su više automatske i mehaničke. U literaturi se ističe da su signali prirodna dešavanja, a simboli – ljudske tvorevine, piše (Panić, 1997-2012).

prirodni signali

Na urođene dispozicije, prirodni signali se oslanjaju , i imaju zadatak da na brz način omoguće čulnim analizatorima da uoče ono što je važno za život i održavanje. Zato su oni uvek skraćeni i shematizovani odrazi složenijih životnih situacija koje su od vitalnog značaja. Ovde ne postoji ni dilema a ni višeznačnost. Sposobnost pojedinca da uči i da razlikuje opšta i lična iskustva, za jednu individuu jeste izraz razvijenog nervnog sistema. Ovo je sposobnost da pređe od opštih signala na pojedinačne i specifične, piše Panić.

podela simbola

Podela simbola:

 • Naučne
 • Umetničke
 • Simbole običnih jezika
 • Specifične (vanjezičke simbole- koji ne mogu da se svrstaju u ostale kategorije)

boje kao simboli

Po predanju (Panić, 1997-2012) crveno je simbol revolucionarnosti, crno je simbol žalosti, belo- neviosti, golub sa maslinovom grančicom je simbol mira. Ovakvi simboli su obično emocionalno obojeni.

Pas i konj

„ Šamanizam u pravom smislu reči nije u tom pogledu uneo nikakvu novinu: šaman sreće pogrebnog psa na svome silasku u Donji svet, kao što ga sreću pokojnici ili heroji koji se susreću sa nekim inicijatičkim iskušenjem. Mitologiju i mađiju psa i vuka naročito su razvila i iznova protumačila tajna bratstva na temelju ratničke inicijacije – ukoliko se njihove ekstaza i frenetični obredi mogu nazvati „šamanskim“. Izvesna kanibalska, i na opštiji način likantropska tajna društva, podrazumevaju mađijsko preobraženje novoprimljenog u psa ili vuka. Šamani se takođe mogu preobraziti u vukove, ali u drugom smislu no u likantropiju: videli smo da oni mogu uzeti i oblike mnogih drugih životinja“, piše (Elijade, 1990).

vinyl-animal-horse-tribal

Šamani i kovači

Veli jedna jakutska poslovica „Kovači i šamani su iz istog gnezda“. Odmah po važnosti iza poziva šamana dolazi zanimanje kovač, piše (Elijade, 1990). „ Žena šamana dostojna je poštovanja, žene kovača dostojna je obožavanja“, veli druga. Kovači mogu i sposobni su da predskazuju budućnost i da leče. Dolgani smatraju da šamani ne mogu da „progutaju“ duše kovača jer ih ovi čuvaju u vatri. Naprotiv, postoji bojaznost da kovač može da se dočepa duše šamana i spali je u vatri. Naravno, da i kovačima preti opasnost od zlih duhova. Kako bi otklonili neprijateljske duhove, kovači moraju stalno da rade, da rukuju vatrom i da neprekitno prave buku, piše (Elijade, 1990).

Prema jakutskim mitovima, kovač je zanat dobio od „zlog“ božanstva K’daai Magsin, glavnog kovača u Donjem svetu. K’daai Magsin je čuveni majstor; on opravlja slomljene ili odsečene udove heroja. Na drugome svetu događa se da učestvuje u inicijaciji slavnih šamana: gde kali njihove duše, kao što kali gvožđe. Glas opasnih čarobnjaka dobili su zbog njihove sposobnosti „gospodarenje vatrom“, a naročito mađiji metala. Otuda dvosmislen stav prema njima; njih u isto vreme preziru i pobožno obožavaju, piše (Elijade, 1990).

Mađijski let

Po predanju (Elijade, 1990) „mađijski let“ čisto je duhovne prirode: „let“ izražava jedino oštroumnost, razumevanje tajnih stvari ili metafizičkih istina. „Oštroumnost (manas) najbrža je od svih ptica“, veli Rid Véda (VI, 9, 5). „Onaj ko shvata ima krila“, (P.B. XIV,I,13), piše (Elijade, 1990).

MITSKI MOTIVI

Dva važna mitska motiva doprinela su njegovoj sadašnjoj strukturi: mitsko zamišljanje duše u obliku ptice kao vodiča duša.

IZLAZAK IZ TELA

Čarobnjaci i šamani ostvaruju na ovom svetu i po svojoj volji „izlazak iz tela“, tj. smrt, koja jedina može ljude da preobrazi u „ptice“; šamani i čarobnjaci kadri su da uživaju sudbinu „duša“, „bestelesnih“ bića, dok je takva sudbina dostupna profanim samo u trenutku njihove smrti. Mađijski let istovremeno izražava samostalnost duše i ekstazu, piše (Elijade, 1990).

MIT

U toliko različitih kultura , objašnjava se činjenica da je taj mit mogao biti uklonjen u tako različite kulturne komplekse: čarobnjaštvo, mitologija sna, solarni kultovi i carske apoteoze, tehnike ekstaze, pogrebni simboli itd. On je takođe povezan sa simbolom uspenja.

Most i „teški prolaz“

donji svet

Na putovanju u Donji svet , kao pokojnici, i šamani moraju proći jednim ovim putovanjem. Ekstaza,kao i smrt podrazumeva „promenu“ , koju mit plastično izražava kao opasni prolaz. Simbolizam pogrebnog mosta univerzalno je rasprostranjen i prevazilazi šamansku ideologiju i mitologiju. Ovaj simbolizam dotiče se:

 • mita o mostu (ili drveta, lijani itd.) koji je u prošlosti, bez muke povezivao Zemlju sa Nebom, i zahvaljujući kojem su ljudi bez muke opštili sa bogovima;
 • inicijatički simbolizam „tesnih vrata“ ili „paradoksalnog prolaza“

mitološki komleks

Reč je o mitološkom kompleksu, čiji su glavi sastavni elementi:

 1. in illo tempore, Zamlju i Nebo u rajskim vremenima povezivao je jedan most, i njime se sa jednog kraja na drugi prelazilo bez prepreke jer nije bilo smrti;
 2. prekinete su lake veze između Zemlje i Neba, mostom se moglo preći samo „kao duh“, kao mrtvac u ekstazi;
 3. prolaz je težak i posut je preprekama i ne polazi za rukom svim dušama; ovde se treba sukobiti sa demonima i čudovištima koji bi da progutaju dušu. Prilikom prelaza bezbožnih, most postaje uzan kao oštrica brijača. „Dobri“ a posebno posvećeni (ovi poslednji u izvesnom smislu poznaju put jer su pretrpeli obrednu smrt i vaskrsenje);
 4. neki povlašćeni uspevaju njime da prođu za života, bilo u ekstazi kao šamani, bilo „silom“ kao izvesni heroji, bilo „paradoksalno“, „mudrošću“ ili kroz inicijaciju.

PRINT AND COLLAGE

Mađijska toplota

Po predanju (Elijade, 1990) šamani nisu samo „gospodari vatre“, poput đavola u evropskim narodnim verovanjima. Šamani takođe mogu da inkorporiraju duh vatre, tako da tokom seanse izbacuju plamen na usta, nos ili kroz čitavo telo. Ovaj tip podviga mora se svrstati u kategoriju šamanskih čuda u čijoj osnovi je „vladanje vremenom“. Mađijska moć je dokaz da su šamani stekli „sudbinu duha“, piše (Elijade, 1990).

Shvatanje o „mističkoj toploti ne pripada samo šamanizmu: ono pripada mađiji uopšte. „Toplota“, „Opekotina“, „Gori“, „Veoma toplo“ su opisi gde veliki broj „primitivnih“ plemena predstavljaju sebi mađijsko-religioznu moć. Do šamanske ekstaze često se stiže nakon „zagrejavanja“. Šaman da bi dokazao da je ekstazom stekao „drugo stanje“, u izvesnim trenucima tokom seanse pokazuje fakirske moći. Šaman se bode noževima, dodiruje usijano gvožđe, guta žar, jer drugačije ne može: smatra se da on kuša novu, nadljudsku sudbinu, koju je upravo stekao, piše (Elijade, 1990). Upotreba narkotika podstaklo je traganje za „mađijskom toplotom“ . Dim od izvesnih trava, „sagorevanje“ izvesnih biljaka povećalo je „moć“. Drogirani se „zagreva“, narkotičko pijanstvo je „vrelo“. Da bi došlo do transa, nastojalo se da se mehaničkim srestvima stekne „unutrašnja toplota“. Trebalo bi voditi računa o simboličkoj vrednosti intoksikacije; ona odgovara „smrti“: drogirani napušta svoje telo, stiče stanje preminulog i duhova, piše (Elijade, 1990). Sve intoksikacije koje dovode do istog rezultata uklapa se u tehnike ekstaze, pošto se mistička ekstaza poistovećuje sa privremenom „smrću“ ili napuštanjem tela.

"painted easter eggs"

digital art - photography